Podcast etappe 1 Pad van de Vrijheid

feb 21, 2022

Jobbe Wijnen is te gast tijdens de eerste aflevering. Hij is conflictarcheoloog en zoekt naar sporen van oorlog in het landschap. Dat deed hij onder andere op de Grebbeberg in Rhenen waar de eerste etappe van het Pad van de Vrijheid langs voert. Tijdens een wandeling van etappe 1 (Wageningen-Rhenen) gaan Wim en Lysbeth met hem in gesprek. Jobbe laat zien dat je het verhaal van de oorlog letterlijk kunt oprapen.

In de bijbehorende wandelgids van het Pad van de Vrijheid schreef Jobbe een waardevolle column (pagina 175) met als titel ‘’De waarde van stille getuigen’’. In de column sluit hij af met de woorden: ‘’Het erfgoed als stille getuigen spreekt niet, het is zelf stil en laat zwijgend zien dat de verschrikking van de oorlog niet geweest is maar nog altijd overal om ons heen is, vervlochten met het heden in krassen in balken, sporen in huizen en littekens in het landschap.’’ Soms zegt stilte meer dan woorden, aldus Jobbe.

Bestuur

Het Pad van de Vrijheid is ontwikkeld vanuit de Stichting Pad van de Vrijheid in Wageningen. De stichting bestaat uit de volgende bestuursleden: Lysbeth Beels, Wim Huijser, Robert Frijlink en Ilonne Bongers. In juni 2020 is het Pad van de Vrijheid in gebruik genomen en is de bijbehorende wandelgids verschenen.